2015-09-17
 11:24:01

Grattis Jimmy!

Idag säger vi stoort grattis till Jimmy som fyller 30 år.

Det firar vi med en ny intervju från nwt.se , där han berättar om hur det känns att fylla 30 och hur han kom dit han är idag.


"Jag gör det jag tycker är roligast"

FÖDELSEDAG: Jimmy Jansson
Jimmy Jansson har hittat hem som låtskrivare och musikproducent. Sin egen sångkarriär har han däremot lagt på hyllan. – Jag tror inte jag vill dit igen, säger han.


Jimmy Janssons studio ligger i närheten av Nytorget på Södermalm i Stockholm. Dit åker han varje morgon, måndag till fredag, för att göra nya låtar och hitta musikslingor som fastnar – tempo, hookar och lines – till andra artister.

– Det är väldigt skönt att kunna ha ett vanligt liv och samtidigt göra det jag tycker är roligast. Melodier är det jag är bäst på. Och det går bra nu, säger han.

För att vara 30 år har Jimmy Jansson en förhållandevis lång karriär som artist bakom sig. Första inspelade låten ”Vägen till Kil” gjorde han med bandet The Poets. Då var han 14 år och visste redan att det var musik han ville jobba med.

Jimmy Jansson fick sitt genombrott i talangprogrammet "Fame Factory". Men i dag har han lagt sången på hyllan och skriver låtar åt andra artister i stället.


Smalt fack

Tre år senare deltog han och bandet i Melodifestivalen. Sedan dess har han varit med i tävlingen två gånger till som soloartist – 2005 med låten ”Vi kan gunga”, och 2007 med ”Amanda”. Dessförinnan deltog han i tv-programmet ”Fame Factory” som på många sätt blev ett genombrott.

Men framgångarna ledde också rakt in i ett ganska smalt fack med en mycket ung publik. Jimmy Jansson berättar att han så småningom tröttnade, ville bort från ”ballonger och konfetti” och göra något annat som tilltalade lyssnare i hans egen ålder. 2007 gav han ut skivan ”Sån e jag” med mörkare toner och texter.

– Men då var jag redan fast i ”Gunga-Jimmy” och folk tog mig inte på allvar. De tyckte inte att det var riktigt jag. Själv tycker jag att de låtarna är bland det bästa jag har gjort.


 "Melodier är det jag är bäst på",
säger Jimmy Jansson.

Lade sången på hyllan

Tiden som följde beskriver han som sin värsta dipp hittills. Ett tag var han inne på att utbilda sig till något annat. Samtidigt ville han inte släppa musiken helt. Men efter att han gjort några försök att hitta en annan genre tog han beslutet att lägga sin egen sångkarriär på hyllan och helt ägna sig åt låtskriveri.

Nu rör han sig ledigt mellan olika genrer, från rockabilly till dans och house.

I senaste Melodifestivalen var han inblandad i två av bidragen, Rickard Söderbergs och Elize Ryds ”One by one” och Dolly Styles ”Hello hi”.

När det var dags att skriva vinnarlåten till tv-programmet ”Idol 2014” var det bland annat Jimmy Jansson som fick uppdraget. Det blev ”Unbelievable” som sjöngs av Lisa Ajax och som snabbt seglade upp i täten över de mest spelade låtarna i Sverige.

Hur kändes det?

– Det är det största jag gjort hittills och det var som att få ett kvitto på att det jag gör funkar. I mitt jobb räcker det med en dålig dag för att det ska kännas som att jag aldrig mer kommer att kunna skriva en bra låt. Men jag har börjat lära mig att så är det vissa dagar. Man kan inte alltid vara på topp och kreativiteten kan man inte styra över.


Text: Lena Wreede, Foto: Bertil Ericson/TT

__________________________________

Jimmy Jansson

Fyller: 30 år den 17 september.

Bor: I Vallentuna i Stockholm.

Familj: Sambo och sonen Vilmer, 8 år. Samt pumivalpen Spica.

Gör: Låtskrivare.

Aktuell: ”Med gruppen Dolly Styles tredje singel 'Upsy Daisy' som jag varit med och skrivit.”

Om att fylla 30: ”Det känns som att nu är jag vuxen vilket är lite konstigt för jag känner mig inte så vuxen. Även fast jag har barn.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag har kompisar både i Hagfors och i Stockholm. Jag vet inte om jag ska samla alla eller ha två fester. Men något slags party blir det.”

Är som pappa: ”Ganska hård och kanske lite för överbeskyddande. Jag tjatar mycket om att han inte ska säga fula ord. Man kan säga svärord vid rätt tillfälle, men inte i varje mening. Samtidigt är jag ung och orkar hålla på med olika saker. Vi spelar fotboll och så håller vi på mycket med musik.”


/Lisa